Dofinansowanie w wysokości do 80 tys. zł będą mogły otrzymać w latach 2024-2028 szkoły na uruchomienie stołówek szkolnych w ramach jednego z modułów wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”. Ministerstwo edukacji chce skierować środki przede wszystkim do podstawówek liczących do 70 uczniów.
Tak zakłada projekt rozporządzenia Rady Ministrów “w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu >>Posiłek w szkole i w domu<< dotyczącego wspierania w latach 2024–2028 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków”.
Wsparcie w ramach modułu 3 otrzymają publiczne szkoły podstawowe oraz publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, jak również zespoły szkół i placówki, w których funkcjonują wspomniane szkoły.
Wsparcie finansowe będzie można przeznaczyć na:
1) doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni);
2) doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione;
3) stworzenie nowych stołówek szkolnych;
4) wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
To oznacza, że za pieniądze z programu szkoły będą mogły kupić m.in. usługi remontowo-adaptacyjne służące adaptacji i poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub jadalni oraz wyposażenia kuchni i wyposażenie jadalni.
Zgodnie z projektem rozporządzenia, wsparcie finansowe ma wynieść:
1) 80 000 zł – na doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni), doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione lub stworzenie nowych stołówek szkolnych;
2) 25 000 zł – na wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).
Przy czym organy prowadzące będą musiały zapewnić wkład własny w wysokości co najmniej 20 proc. kwoty dofinansowania.
Ze wsparcia wyłączone zostaną szkoły, które skorzystały już z programu w latach 2019-2023.
Wnioski organów prowadzących o dofinansowanie rozpatrzą specjalne zespoły funkcjonujące przy wojewodach. Podczas oceny premiowane będzie:
* liczba uczniów w szkole – preferencje otrzymają szkoły liczące do 70 uczniów
* dotychczasowy sposób zapewnienia żywienia uczniom z uwzględnieniem warunków lokalowo-technicznych posiadanych przez szkołę – zespoły mają premiować szkoły, które już teraz zapewniają uczniom żywienie na odpowiednim poziomie. Na najwyższą liczbę punktów mogą liczyć szkoły, które zapewniają posiłek złożony z dwóch dań gorących przygotowany na miejscu w stołówce szkolnej, ale także w jadalni, jeżeli szkoła nie dysponuje własną kuchnią. Najniżej oceniane będzie dostarczenie posiłków za pomocą cateringu w przypadku gdy szkoła posiada kuchnię, ale nie jest ona wykorzystywana, oraz dostarczanie wyłącznie posiłku innego niż gorący, np. suchego prowiantu, sałatek, itp. w przypadku gdy szkoła posiada wyłącznie jadalnię.
* rodzaj realizowanego zadania – preferencje otrzymają szkoły, które chcą od podstaw zorganizować nową stołówkę lub jadalnię.
* przewidywane efekty realizacji zadania z uwzględnieniem grupy odbiorców – najwyżej ocenione zostaną wnioski zakładające największą liczbę wydawanych posiłków, a także wnioski szkół, które chcą przygotowywać posiłki dla uczniów innych placówek oświatowych.
* zamożność danej gminy
Przewidywany, całkowity koszt realizacji modułu 3 w latach 2024–2028 wynosi 249,4 mln zł, z tego z budżetów organów prowadzących szkoły ma pochodzić 49,4 mln zł, a z budżetu państwa – 200 mln zł (co roku po 40 mln zł).
Autorzy projektu oszacowali, że wsparcie trafi do 2472-7911 szkół, czyli od 19 proc. do 62 proc. placówek tego typu.
W latach 2019-2021 z programu skorzystały 1394 organy prowadzące, a pomoc trafiła do 1977 szkół podstawowych. Zapotrzebowanie na tego rodzaju wsparcie okazało się ogromne – pomoc poszła jedynie do co piątej szkoły, która o nie wystąpiła (a konkretnie – 18,3 proc.). Organy prowadzące dostały wówczas 117,4 mln zł, w tym 76,7 mln zł na wyposażenie kuchni, 29,4 mln zł na usługi remontowo-adaptacyjne w stołówce lub jadalni oraz 11,3 mln zł na wyposażenie jadalni.
(PS, GN)